Čičove vdovy


“No čičove vdovy su jednička, kam ich odvial čas...

reakce na Bandzonovém profilu ČV



Čičove vdovy
na první poslech zaujmou ortodoxním páskovým soundem, ve kterém hučí splav a šum téměř přehlušuje podklad, ovšem když se přes vlny hissu proposloucháte až k hudbě samotné, najdete něco, co není každý den ke slyšení.
Po letech nicméně hudba i šum splynuly v jedno. Doporučuji proto poslouchat raději na méně kvalitním audiozařízení.
Z nahrávek Čičových vdov se ani tak mnoho nedochovalo, několik písní si můžete poslechnout na profilu projektu:
http://bandzone.cz/cicovevdovy

Jediná další dochovaná nahrávka je níže zmíněné rádio Sara Lee, nikoliv pouhý rozhlasový pořad, ale celá fiktivní stanice, přenosná na jedné kazetě. Asi nejpodivnější rádio jaké jsem slyšel. Ovšem s vynikající znělkou. Celou nahrávku si můžete stáhnout ZDE

Jediná píseň, která v rádiu zazní je po celou dobu očekáváná skladba Čičových vdov. Přeskočte znělku i mimozemšťanské moderování a poslouchejte:
O názvu a stručně o historii celého projektu píše Marek Vanek:

Čičove vdovy - názov vznikol ked bol odvolaný Milan Čič, ktorý sa dal dokopy s Mečiarovou HZDS, neviem už ani prečo bol odvolaný, robili sme losovanie názvov a jeho politické zosadenie bolo v tých dňoch témou, tak aby sme ukázali aký je slovenský národ opustený, stali sme sa Čičovými vdovami.

Čičove vdovy vznikli 16.4.1991 Juraj Kadlečík, Rado Šalík, Marek Vanek.
Tento deň považujeme i za začiatok pôsobenia literárnej skupiny FF.facultatif  www.facultatif.net
Prvá akcia prebehla práve v tento deň, keď vtedajší vrátnik a kurič, dnešný vedúci a režisér Záhorackého divadla vyzbrojil skupinu hudobnými nástrojmi. Akcia prebehla na streche obchodného domu Perla v Senici.

- koncert na streche - OD Perla Senica
- koncert na makovom poli smerom na Rovensko "Poppy fields for ever!"
- protestná žranica a zbierka cigaretových kusoviek na podporu povstania Mohawkow
- koncert proti povinnej vojenskej službe pred kasárňami v Senici na kanóne
- hudba k nevzniknutému divadlu Apríl 94 alebo 5
- neodohraný koncert v klube na Myjave - koncert bol len sa nehralo, ale len volne zabávalo
- koncert na zahájení Vianoce v divadle Myjava - festival bláznov, koncert bol pomenovaný  "Na pyjácké rychtě " (ide o poslednú akciu, ktorá skončila pre Čičove vdovy katastrofou: účet na nahradenie škody na hotelovom zariadení a zákaz účasti na akciách Amatérskej divadelnej únie)

Počas existencie skupiny vznikli dve nahrávky Tisíc múl a Amerigo Vespučí, vznikali nahrávaním na MC v pivniciach dvoch domov, druhá nahrávka sa stratila, z prvej je použitelná polovica.
Dalej pokus o Rádio Sara Lee, vysielanie sa malo šíriť požičiavaním magnetofónovej kazety s nahrávkou, zaujímavosťou bola i telefonická súťaž o hodnotné ceny bez poznania otázky, kto chcel mohol na kazetu pridať svoje a tak rozširovať vysielanie o ďalší program, magnetofónova kazeta mala byť šírená spolu so samizdatovým časopisom 3,14ČA.

Po ukončení spoločnej činnosti Marek Vanek pod značkou Čičove vdovy urobil ešte ezoterickú 45 minútovú nahrávku kvákajúcich Tvrdošovských žiab, nahrávka bola distribuovaná Michalom Dzúrikom spolu s jeho samizdatovým prepisom poviedky Marka Twaina o slávnej skákajúcej žabe.
A ako posledný projekt "VŠETKO JE POMINUTELNÉ - akcia pre dve izby" s Petrom Melišom cez Skype, kde sme cez Skype volanie púšťali svoje nahrávky a iné zvuky do vysielania experimentálneho štúdia slovenského rozhlasu ktoré sme mali k tomu pustené.




Komentáře

Oblíbené příspěvky