Michal Kudělka

Zjišťuji, že opravdu nemám rád hudbu.
Zvuky, slova a cokoliv s tím spojené...
Jen ticho.
Ticho.     
                                                   Michal Kudělka - Ticho




Následující materiál mi byl zaslán. Ne vlastně přímo mě, ale přišel na můj Bandzonový profil a současně se, jak jsem později zjistil, objevil i na několika dalších profilech. Nešlo ale o obligátní zprávu typu “Poslechni si naší novou píseň!”, ale prostý link na stažení, navíc anonymní.
O autorovi tedy nic nevím, jen jeho jméno - Michal Kudělka. Moje původní internetová pátrací akce skončila nezdarem, ale později jsem několik vodítek dostal.
Autor sám se sice nijak neskrývá, ovšem ani žádným způsobem nepropaguje. Se svým představováním se vyrovnal vzkazem v návštěvní knize webu českobudějovického kolektivu Noise Assault Agency Budweiss: „Dobrý den. Jmenuji se Michal Kudělka a jsem kytarista z Murky Ajar. Dnes se mi narodily dvě děti. Richard (2580 g, 45 cm), Antonie (2540 g, 45 cm). Nashledanou.“


Složka, pojmenovaná KNIHOVNA, je tvořena dvěma oddíly: Oddělení pro dospělé (Soundtrack mého života) a Oddělení pro děti, které tvoří písně z pohádek pro jisté divadlo.

Soundtrack mého života je  atmosférická nahrávka, rozdělená do kratších skladeb, lakonicky pojmenovaných Děti, Rodina, Čekání, Babička, Práce. Popisnost odhaluje sofistikovaný smysl pro humor.
Tohle není typická domácí lo-fi nahrávka, vlastně to není vůbec lo-fi, kvalita nahrávky je vynikající a zvuk je dobrodružný a rafinovaný. S lo-fi tu a tam pracuje, ale jen jako s kořením, kterým je třeba šetřit.
Album obsahuje několik  výstředních “hitů”, nebo spíš písní, které vás nějakým způsobem chytí. Ať už je to ponurá Práce, nebo stručný song Matka, lahůdka pro všechny milovníky krautroniky a lapidárních new wave rytmů.
Skladba je pak už úplně hudebně vydestilovaná - zbyl z ní jen jediný tón kláves monotónně opakovaný do pozadí zvuků vesnice. Zhruba ve dvou třetinách vystřídá meditativní atmosféru zběsilý lunatický rock, který se ke konci opět vyklidní. Poutavá je také skladba Místo, podivně harmonická kompozice, plná klidu.
Soundtrack mého života je skvělé album, určitě bude na dlouhou dobu patřit k mým favoritům.




Link ke stažení celého souboru KNIHOVNA: ZDE

Později umístil Michal Kudělka další svá díla na server uložto k volnému stažení.

Šílenství je cesta

Hande hoch!

... a 25 dalších písní z Loutkového divadla Perníkovka Štramberk

Recenze prvních dvou zmíněných nahrávek vyšla v 18. čísle týdeníku A2 pod názvem
Hudebník bez těla. Čtěte ZDE.



Komentáře

  1. Souhlasím s autorem blogu. Soundtrack mého života je velmi výživné album, které bude patřit i k mým oblíbeným. Je zvukově velmi rozmanité a přesto jako celek působí jednotně, je hravé a zároveň vážné a je zkrátka radostné dobrodružství ho poslouchat.

    OdpovědětVymazat
  2. napadá mě vzdálenější srovnání s The Residents, díky rozmanitosti, hravosti, proměnlivosti osob a hlasů, exotickým náladám, spoustě podnětů a nápadů. takový život se dokáže vepsat do duše.

    OdpovědětVymazat
  3. michal kudělka hrál taky tady

    http://www.mamamrdamaso.wz.cz/_menu.htm#Murky_Ajar

    https://www.youtube.com/watch?v=Rgr1qLaclos

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky