AVIRIL

 

Aviril je elektronický projekt, který vznikl v roce 1987 na pionýrském táboře. První vystoupení se odehrálo jako playback s využitím hudebního podkladu skupiny Alphaville, později začal Aviril tvořit vlastní skladby v elektronickém duchu a ještě později hudbu ambientní nebo filmovou. Skladby na Bandzone profilu skupiny Aviril mají tedy velmi různá vročení - od raných 90. let až do první dekády nového tisíciletí. Stylově se pohybuje Aviril v elektronické instrumentální hudbě, někdy se nahrávky přibližují více stylu new romance, případně ambientu nebo cinematických kompozic. Vyjímky tvoří zpívaná balada či šanzon Zmačkaný papírek nebo vokální kompozice Kama. Na otázky ohledně historie projektu odpovídal Štěpán Schütz.



Jak vznikl Aviril a jaký měl vývoj?

Aviril vzniká na začátku druhého ročníku (1986-1987) SOU, kdy se oba členové shodou okolností ocitají ve stejné školní lavici. Poslední u okna, kterážto poloha zajišťuje dostatečné krytí a tudíž i prostor pro důležitější věci, než je sledování nudné výuky… A kde také vzniká, krom jiného, i text skladby Kyselá okurka, následně použitý na albu Cholery Kreteniky.

Tam se začínají odehrávat debaty o hudbě a první náznaky spolupráce v tomto směru. Tím vzniká dlouholeté přátelství a zároveň cesta objevování krás tvorby zvuků a souzvuků (čti programování syntezátorů plus ovládání dalších studiových hračiček a tvorba muziky).

Nicméně tam se ještě název Aviril nevyskytuje. Proběhlo pár pokusů o pojmenování, jediný, který mi utkvěl v hlavě je PHONIA (nebo spíš FONIE).

Ale už začínají pokusy s kotoučovým magnetofonem, různé úpravy a vylepšení, které mají zásadní vliv na zvuk. A to i v následné tvorbě, viz Cholera Kretenika.

Jinak, jako ještě bezejmenná dvojice, se zapojuje do vzniku studia HUSCHICO Film a vytváří soundtrack k připravovanému (a nikdy nerealizovanému) hororu. 

 A tím byl, pravděpodobně, určen i další směr Avirilu, protože jeho tvorba se, až do dnes, víceméně skládá z tvorby filmové muziky. A to výhradně k neexistujícím filmům. Jak jinak, než pod křídly imaginárního filmového studia Huschico.

Až o letních prázdninách, kde jsou oba kamarádi na dětském táboře coby praktikanti, nastává při příležitosti dětské pěvecké soutěže, kterou má poctít svou návštěvou velká zahraniční hvězda, nutnost pojmenování. A protože tou hvězdou jsme byli my, samozřejmě šlo jen o legraci pro děcka a z kazeťáku se ozývali Alphaville, tak prostě z někoho vypadlo: Aviril. A bylo. Původně jen pro ten jeden večer. Ale člověk míní-však to znáte…

V letech 1988 až 1992 bylo přerušení v barvě khaki, které bylo následováno časy plodnými.

To se mění příchodem milenia a z Avirilu se stává “spící buňka”, kde se, vzhledem ke vzdálenosti, o tvorbě již (pravda, s o to větším zápalem) jen hovoří…

Ale to není konec jejich muzicírování, protože oba jsou dosud činní v jiných projektech a tvorba nových věcí Avirilu není nereálná…


 


Na fotografiích je vidět na tehdejší dobu poměrně zajímavé vybavení? Na co Aviril hrál?

Prapůvodně, coby dítka školou povinná, v LŠU na zobcovou flétnu plus klarinet a akordeon. Později i na další akustické nástroje. Následně nastala éra syntetická-od tranzistorových varhan, přes samohrajné hračky až po vlajkové lodi předních výrobců. Asi jako většina lidí, kteří propadli kouzlu hudby.

Koho to zajímá detailně, nechť navštíví naše stránky: https://studiohf.webnode.cz/technikahf/


Kde bylo studio Avirilu?

První, to s kotoučákem, v pokoji u rodičů, to další už ve vlastním bytě. V kuchyni, kde se mísily nejen pokrmy a nápoje, ale i návštěvy a názory. Kde se krmilo nejen tělo, ale i duše. Tam, kde hřálo teplo domova, kde se odehrávalo to nejdůležitější, v centru všeho, kde pulzoval tep žití-prostě ve studiu Huschico filmu.

 

Pokud se pamatuji, Aviril byl nějaký dětský šampón. Na webu jsem si přečetl, že název vznikl přesmyčkou z alb skupiny Alphaville? Jak to vlastně bylo?

Přesněji řečeno zkomolením, či fonetickou podobností s Alphaville.

A byl to olejíček na dětské prdelky, což, vzhledem k účelu (srandakapela na jeden večer pro děti na letním táboře), byl název víc než příznačný a plně dostačující…

 

Měl Aviril nějaké vzory, třeba zmíněnou skupinu Alphaville? A jak vlastně popsat styl skupiny?

Spíš než vzory, bych řekl oblíbené tvůrce, nebo soubory. Protože jsme toho poslouchali tuny, tak uvádíme (z důvodu místa a chatrné paměti) jen zlomek.

Ze zahraničních to jsou: Jean Michel Jarre, Vangelis, Mike Oldfield, Pink Floyd, Dead Can Dance, Cocteau Twins,  Kitaro, Ennio Morricone, Angelo Badalamenti, Enya, Pet Shop boys, Depeche Mode, Yazzo, Enigma a synth popová scéna 80tých let. Z domácí scény pak: Precedens, Laco Lučenič, Pražský výběr, Stromboli, Oceán/Shalom, Buty, Wabi Daněk, Brontosauři, Žalman & spol…Popisovat styl je poněkud složitější, je to nejspíš scénická, nebo filmová hudba, ale asi to nejlíp vystihuje název životní soundtrack. Protože cokoliv vyšlo z dílny Avirilu, tak má podobu krátkých motivů, které málokdy měly jinou formu.


 


Co se dnes skrývá pod značkou Aviril, pokud stále něco? A co je Studio Huschico Film, na jehož webu se dá o Avirilu najít zmínka?

Aviril je momentálně ve fázi lehčího autorského útlumu, přesto v nepravidelném, leč častém telefonním a občasném osobním kontaktu.


Filmové studio HUSCHICO (přesněji HůSchü&Co), vzniká roku 1987 jako studentský projekt, za účelem natočení vlastní verze hororu na oblíbené téma chata.

To, že nakonec (nejen) z technických a materiálních důvodů z natáčení sešlo a již se nikdy žádné další nepřipravovalo (s vyjímkou několika hudebních klipů), nezabránilo tehdy ještě bezejmenné hudební sekci studia (později Aviril) natočit k hororu, na půjčené elektrické varhany Delicia, soundtrack. Ten se, želbohu, nedochoval… 

Přesto se značka studia HF zachovává a stává se studiem hudebním. A tím pádem domovem řady kapel a projektů. A samozřejmě muzikantů a lidí kolem muziky. Přednostně však Avirilu.

Shrnuto: studio HF znamená pohodu, dobrou společnost, noci strávené u hudby, ať už tvorbou nebo poslechem-v podstatě oázu klidu, který se (snad) přenáší i do produkce z něj vzešlé.

Jen namátkou, krom Avirilu, samozřejmě, můžeme jmenovat: Brain Wave, Steve Bender, Psychoza, Sector X, Cholera Kretenika.






Komentáře

Oblíbené příspěvky