HEMEROID

 

Hemeroid je další ukázkou domácí experimentální hudby z domácího prostředí 80. let. Vybrnkávání na akustické kytary přechází často v kvazi-metalové riffy doprovázené boucháním do drobných objektů (plechovky, láhve), někdy se vypité láhve v pozadí jen přesýpají, nebo jimi někdo bouchá o sebe. Vokální projev je pestrý, tu a tam se v záznamu ozývá chroptění, teatrální smíchy, falzet i sbor, někdy se objeví i ruský recitativ, někdy snad i jiné jazyky samozřejmě kromě češtiny a slovenštiny.

Hemeroid je podobně jako zde na blogu již dříve uvedený, avšak výrazně skromnější one man band Bík v podstatě punkovým projektem, který ovšem z nedostatku adekvátních prostředků vytvořil domácí estetiku s opravdu lo-fi kvalitou. Poslouchejte toto jamování z koleje yesterday temné strany osmdesátkového vesmíru. 





Jak a kde vznikla skupina Hemeroid? A je to vlastně vůbec skupina?

No, ak už, tak hovorme radšej  o skupine mladých mužov, študujúcich v druhej polovici 80. rokov v Gottwaldove na miestnej Technologickej fakulte (patriacej pod VUT Brno). Na internáte/kolejích sa diali rôzne veci aj v časoch upadajúceho komunizmu...ja som v tom čase hrával na gitare (akustickej) vždy keď bol čas a nemusel som práve študovať a vždy s chuťou. Ak to náhodou niekedy nešlo, tak som nič nesilil..časom sme sa navzájom spoznali takmer všetci, ktorí v tom čase bývali na kolejích a tak sme sa o sebe dozvedeli rôzne veci, napríklad aj to, kto (tiež) hráva a aký štýl hudby ho baví. 

Takto sme sa postupne začali z času na čas stretávať na izbách, debatovať a občas aj hrať. Jedného dňa nás napadlo, že by bolo dobré niektoré nápady aj nahrať na kazetu - páčili sa nám a možno sme sa k ním chceli aj niekedy v budúcnosti vrátiť. Takýmto spôsobom sa pomaly vytvorilo základné jadro kapely. Názov "Hemeroid" vymyslel spevák (+drobné zvukové efekty) Also Bomber (Aleš Matouš, Brno), basové party (na najhrubších strunách španielky) hral Dr.Obeck (Miloš Bušek, Domažlice) a drvivú väčšinu repertoáru a gitaru som mal na starosti ja, Gome Sinner (Ľubor Balovič, Bardejov) - to bolo základné trio, ku ktorému však patril aj neodmysliteľný Wenca (Václav Janda, Gottwaldov). Celkovo prebehlo cca 5 nahrávacích večerov s podobným scenárom: zavreli sme sa v izbe na 3-4 hodiny, ja som poväčšine nadhodil nejaký hudobný nápad, riff alebo vybrnkávanie a ostatní sa postupne pridávali a asi po desiatich minútach sme piesne viac menej naostro nahrávali na malý kazetový magneťák (so zabudovanými stereo mikrofónmi). V tomto zmysle musím spomenúť aj ďalších občasných návštevníkov = kvázi členov skupiny: Jojo (výkriky, údery o radiátor), AlkoBoris (PVC tuba, výkrik "Sex Pistols"), Bobo Janečka (git), Salaam, Kryšpín, Pális a možno ešte niekto...


Byl někdo svědkem nebo následným posluchačem tvorby Hemeroid? A pokud ano, jaké byly reakce?

Nie v pravom slova význame: možno áno, ak sa dohodneme na tom, že svedkom boli vyššie uvedení kamaráti = kvázi členovia, ktorí sa nezúčastnili všetkých nahrávacích večerov, inak nie. Nahrávky v podstate kolovali iba medzi nami a, popravde, ani sme nemali záujem ich šírenie.


Jak bys pojmenoval žánr, který Hemeroid provozoval?

Byt-beat, to je jasné: nikdy sme neprekročili hranice našej izby a nevystúpili pred tzv. publikom. 




Jediná dochovaná fotografie projektu Hemeroid. Zleva Gome Sinner, Dr. Obeck, Also Bomber.




Komentáře

Oblíbené příspěvky