Kosmonášup

 Kosmonášup

“Fronťák je klobása/hraje nás hodně/nahrávka je krutá a hotová/68 blbečků.”




Kosmonášup je freakoutový nebo snad přímo antihudební projekt několika českobudějovických hudebníků, kteří zůstávají alespoň v částečné anonymitě. Na rozdíl od většiny projektů zde na tomto blogu se skupina nevěnovala domácímu nahrávání, ale veřejnému provozování velmi kakofonické hudby - dá se říci, že vlastně provozovala velmi radikální busking. I tak po jejím působení, probíhajícím zhruba v letech 2009 až 2012, zbylo mnoho audiovizuálních materiálů, které zachycují originální antihudební styl skupiny i její vizuální identitu. Na portálu Youtube je ke shlédnutí několik živých vystoupení, například jistě legendární koncert v rámci českobudějovického Buskerfestu, kde se jedním výrazných zvukových i vizuálních efektů stává i silný vítr. Zmíněný záznam pokračuje i po skončení vystoupení skupiny a v jeho závěru hudební štafetu přebírá náhodný kolemjdoucí, který v parku zaimprovizuje svou píseň o životě. Se členy Kosmonášupu jsem vedl krátký rozhovor, který se nesl zcela v duchu kapelní identity dobyvatelů (či snad obyvatelů) kosmu.






KOSMICKÉ INTERVIEW SE ČLENY KOSMONÁŠUPU


Jak a kdy vznikl projekt Kosmonášup a kdo byl jeho součástí?

Potřebovali jsme peníze na kosmokoráb a muzika sype. Myslíme, že to bylo asi v roce 2009. Členové: pan nebesář, hlavní kosmer, náborový důstojník.


Jaký měl projekt cíle a ambice? Zakládali jste kapelu nebo šlo o jednorázový úlet, který neměl mít pokračování?

Ambice byly veliké, nebylo to jen o kapele, šlo skoro až - nebál bych se říct - o naboženské hnutí, které by leckdo označil za sektu. Cílem bylo procestovat celou galaxii a přilehlý vesmír, se záměrem influentovat sympatizující bytosti našimi ideami. Bohužel jsme však nesehnali dostatečný kapitál na kosmokoráb, takže jsme se dostali nejdále do Francie a to autostopem. V Carcasone dokonce vznikl hit I Go To My Castle.





Vystupovali jste spíš živě nebo se Kosmonášup soustředil na domácí nahrávání?

Hráli jsme jen před lidmi. Zkoušky byly zbytečné, až nežádoucí, jelikož jsme byli inspirováni všeobjímajícím bohem i jinými bohy. 


Jakým způsobem byl pořízen záznam? Jaká byla použita technologie?

Na záznam jsme používali arkturiánskou technologii ze souhvězdí Lyry od jednoho z mimozemských fanoušků. Tato technologie je tak meta, že jsme ji, my pozemšťané nebyli schopni porozumět. 


Byl Kosmonášup něčím ovlivněn? Byl jeho vznik reakcí na něco konkrétního?

Kosmonášup vznikl proto, že na této planetě nebyla kapela, která by mohla reprezentovat Zemi v jiných částech vesmíru.


Měl projekt nějaké pokračování nebo vývoj? Ovlivnila zúčastněné nějak činnost v Kosmonášupu? Zjistili jste díky němu něco nového o hudbě nebo o sobě? 

Díky Kosmonášupu jsme měli možnost zažít život a slávu popových hvězd. Lidé nás poznávali na veřejnosti, krásné dívky vyžadovaly naše podpisy na jejich sexy partie, vlivné osobnosti nás zvali na VIP večírky a mnohem více. 


Děkuji vřele!




Následující video popisuje vyčerpávající legenda:

Poté, co nás vyhodili z Brownu, sme šli hrát do pochcaný uličky, kde si nás šli poslechnout tři slečny a když jsme přišli do solnice, tak mě jedna přemlouvala, ať se přidám k ňákým teplým folkařům, co tam měli ňákou soukromou párty. Vysvětlil sem jí, že nejsem zas tak dobrej, abych moh s nima hrát a šel sem kalit na bar. Tam jsem kecal s barmankou a týpkem, kterej tam pak hraje na náš xylofonek a dost si to užívá při písni Hoď mi ho na záda. Pak u K2 jsme debatovali o undergroundu a složili jsme píseň Velké konto. Nakonec když jsme hulili brko čekaje na bus v šest ráno, tak sme potkali Cíkála, jak šel do práce...a byl dost nasranej...





Další video z vystoupení projektu na Buskerfestu


Šufu fa fí fé

Profil Kosmonášupu na Bandzone ZDE


Komentáře

Oblíbené příspěvky