Kapela Ladini


“Někdo mi říká, myšlenku posílá. Snad se jen tiše ptá, můj svět ho zajímá:”

Ladini: Únos




Ladini, nebo Kapela Ladini je domácím hudebním projektem Ladislava Simona, který v občanském životě působí jako zpěvák opery Národní divadla Brno. Toto své angažmá rozhodně nezapře, jeho hlasový projev prozradí pěvecké školení po pár tónech. Ladini je však především projektem populární hudby, ve kterém si Ladislav Simon kromě zpěvu nahrává sám veškeré nástroje. Chtělo by se napsat “alternativní populární hudby”, kdyby tento výraz neměl již své specifické konotace. Kapela Ladini neexperimentuje s disonancí, neobvyklými harmoniemi nebo zvuky. Naopak destiluje pop až do hustého koncentrátu, který nenarušují žádné cizorodé vlivy a který nabývá nevídaně ikonických, až jakýchsi popově starozákonních kvalit. Vedle hudby však zaujmou skladby Ladini i svým vizuálním ztvárněním, které rozhodně není možné přehlédnout.






Ve videoklipech Ladini vystupuje často skutečně kapela, složená z mnoha klonů Ladislava Simona, hrajících na kytaru, basu i klávesy a mnoha dalších jeho dvojníků zpívajících hlavnímu hrdinovi druhé hlasy a vokály. Tato kapela se pak většinou pohybuje v jakémsi fantasy světě, plném malebných přírodních scenérií, ale i pohádkých propriet, kouzelných knih a komnat, které často působí jako tapety, nebo jako pozadí internetových motivačních citátů. Často jde o čistě počítačem generovaná prostředí, ve kterém vystupuje zpěvák nebo celá kapela. Kombinace prostředí a objektů vytvářený dokonale surreálný postinternetový svět, který chvílemi připomíná trochu nepovedený pokus o svět žánru vaporwave, ve kterém chybí typická fialová barva a někdy zase snovou krajinou, jako stvořenou pro poletující motivační citáty. 

Kapela Ladini je popem alternativního světa, ve kterém se pohádková kouzla mísí s hodnými mimozemšťany unášejícímu snící hrdiny, kde se opěvuje přátelství i číše vína a kde band identických hudebníků během vteřiny cestuje mezi idylickými místy digitální říše. 

Pana Simona se mi nepodařilo kontaktovat osobně, pravděpodobně nemá o kontakt zájem. Rozhovor s umělcem se tedy bohužel tentokrát konat nebude. Zde cituji alespoň jeho vlastní zamyšlení nad tvorbou písní:

Písničky a hudební skladby sám vymýšlím, zapisuji, hraji na hudební nástroje, zpívám, nahrávám do Cubase Pro 10. Album "Jesus Heart" je s automatickým bubeníkem a předvádím tedy zvukově nedopracované nahrávky, co se týče prvního alba. Znamená to tedy, že se technice nahrávání doposud učím a nějaký pokrok jsem už udělal. Princezna je první zvukově upravená písnička.

Mojí představou bylo vytvořit album, kde zpěv bude doprovodnou složkou k melodické kytaře. Po upřimné kritice jsem se rozhodl, že začnu psát i texty. Bicí nástroje (dlouhodobý problém) jsem vyřešil hrou na padech, takže novým písničkám hodlám dát živější a rytmičtější charakter.








Ladislav Simon a kapela Ladini představují silný potenciál pro internetový fenomén, kterým by se daly na pár dnů nakrmit věčně hladové profily sociálních sítí. Je však možná dobře, že projekt zůstává stále skrytý a také stále aktivní - nové písně a videa neustále přibývají. Snad je Ladini typickým Endemitem pro dvácáté první století - již žádná kazetová nostalgie, ale pravá domácí, ručně řezaná postinternetová estetika. 

Lze si jen přát, aby videoklipy Ladini jednoho dne nezmizely, jak se to u několika podobných projektů stalo. Tak sledujte a poslouchejte, dokud je co!


Bandzone Kapely Ladini:

https://bandzone.cz/_97947?at=info


Youtube Kapely Ladini:

https://www.youtube.com/@kapelaladini/featured




Komentáře

Oblíbené příspěvky